Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών - ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

www.elgo.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) αποτελεί ένα από τα κύρια ερευνητικά Ινστιτούτα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Βασικά αντικείμενα του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) είναι η προώθηση της καινοτομίας, η διενέργεια έρευνας, η διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας των παραγόντων που σχετίζονται με τη φυτική παραγωγή, τους εδαφοϋδατικούς πόρους και τη φυτοπροστασία και η υποστήριξη των εμπλεκόμενων στη γεωργική παραγωγή στα θέματα εφαρμογής των ορθών πρακτικών στη γεωργία. Σήμερα το Ινστιτούτο αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα: Φυτικής Παραγωγής, Εδαφοϋδατικών Πόρων, Φυτοπροστασίας.

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΙΒΚΦ, αποτελεί συνέχεια του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας (ΙΚΦ&Β). Το ΙΚΦ&Β ιδρύθηκε το 1933 αποτελώντας ένα από τα τρία πρώτα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και έγινε γνωστό για την παραγωγή σημαντικών ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων και την προώθηση βασικών τεχνικών καλλιέργειας στους αγρότες. Το 1984, έτος έκδοσης του πρώτου Εθνικού Kαταλόγου Ποικιλιών, το ινστιτούτο καταχώρησε 44 ποικιλίες κτηνοτροφικών φυτών και 22 ποικιλίες οσπρίων. Το 1989 το ΙΚΦ&Β εντάχθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ. Τα βασικά ερευνητικά αντικείμενα του τμήματος «Φυτικής Παραγωγής» είναι: α) Η Γενετική Βελτίωση για τη δημιουργία νέων ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών, βιομηχανικών φυτών, οσπρίων και βοσκών με υψηλή απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, β) η αριστοποίηση ή ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών βελτίωσης με τη χρήση τεχνικών διασταυρώσεων, φυσιολογίας φυτών, βιοτεχνολογίας κλπ, γ) η ανάπτυξη νέων Τεχνικών και Συστημάτων Καλλιέργειας (γεωργία μειωμένων εισροών, οργανική γεωργία, συγκαλλιέργεια σιτηρών-ψυχανθών με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης και αειφορικής γεωργίας), δ) η Σποροπαραγωγή των βελτιωμένων ποικιλιών. Με τη διαδικασία της Σποροπαραγωγής εξασφαλίζεται η ποικιλιακή (γενετική) καθαρότητα των βελτιωμένων ποικιλιών. Έτσι, το τελικό προϊόν που φθάνει στους αγρότες διατηρεί τα μορφολογικά, αγροκομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και ε) η διατήρηση, περιγραφή και ο μικροπολλαπλασιασμός του γενετικού υλικού (τοπικοί πληθυσμοί, προχωρημένες σειρές, διασπώμενα υλικά κλπ). Το ΙΒ&ΚΦ έχει καταχωρήσει στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών περίπου 80 ποικιλίες κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων, από τις οποίες οι περισσότερες συμμετέχουν στη σποροπαραγωγή και καλλιεργούνται από τους αγρότες της χώρας μας.

Διαθέσιμος εξοπλισμός / υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο:

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΒ&ΚΦ υποστηρίζονται από το Εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης & Τεχνικής Καλλιέργειας και το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σπόρων. Για την εκτέλεση του γεωργικού πειραματισμού θα χρησιμοποιηθούν πειραματικοί αγροί συμβατικής ή βιολογικής διαχείρισης, χώροι διατήρησης γενετικού υλικού, αποθήκες φύλαξης γενετικού υλικού, μηχανολογικός εξοπλισμός (αλωνιστικές μηχανή πειρ. τεμαχίων & ατομικών φυτών, καθαριστήρια σπόρων κλπ), εργαστηριακός εξοπλισμός (στερεοσκόπια, μικροσκόπια, ηλεκτρ. ζυγοί, ψηφιακές κάμερες φωτογράφησης κλπ). Οι αναλύσεις των εδαφών θα υποστηριχθούν από το Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο (Φασματοφωτόμετρο Ατομικής Απορρόφησης, Αέριος χρωματογράφος, Ιοντικός χρωματογράφος, Στοιχειακός αναλυτής C, N, S, κλπ).

Eμπειρία του φορέα σχετικά με το αντικείμενο:

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών περιλαμβάνουν την εφαρμοσμένη έρευνα  στους ακόλουθους τομείς που έχουν άμεση σχέση με το προτεινόμενο έργο: μεθοδολογία γενετικής βελτίωσης και διαχείριση γενετικής παραλλακτικότητας στον αγρό σε καλλιέργειες ψυχανθών, ανάπτυξη μεθοδολογιών για την δημιουργία ποικιλιών κατάλληλων για συστήματα μειωμένων εισροών με έμφαση στις  βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, αξιολόγηση γενετικού υλικού και απελευθέρωση ποικιλιών στην γεωργική παραγωγή, διατοπική αξιολόγηση και εκτίμηση προσαρμοστικότητας γενοτύπων σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συστήματα καλλιέργειας. Διαθέτει αξιόλογη συλλογή γηγενών πληθυσμών οσπρίων & κτηνοτροφικών φυτών. Μελέτη των παραγόντων έδαφος και κλίμα στην ανάπτυξη και απόδοση των καλλιεργειών. Ανάλυση και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που αφορούν γεωγραφικές και περιγραφικές πληροφορίες αγρών.

Το ΙΒ&ΚΦ εκτελεί το εθνικό αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Βελτίωσης & Σποροπαραγωγής Κτηνοτροφικών Φυτών και Οσπρίων. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς και διεθνείς φορείς και διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων καθώς και έργων που χρηματοδοτούνται από ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. Το ΙΒ&ΚΦ εγγράφει ποικιλίες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, μέσω της σποροπαραγωγής συνεργάζεται με τις περισσότερες Ελληνικές Σποροπαραγωγικές Επιχειρήσεις και μέσω του εργαστηρίου αναλύσεως εδαφών παρέχει υπηρεσίες στους αγρότες της περιοχής.