Εργαστήριο Ζωοτεχνίας - ΑΠΘ

 

http://zootexnia.vet.auth.gr/

https://el-gr.facebook.com/ErgastirioZootechnias/

 

Από το 1967, που ιδρύθηκε το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες, που εργάζονταισε αυτό, ασχολούνται με την εφαρμοσμένη έρευνα στη ζωική παραγωγή και βρίσκονται σε συνεχή στενή επαφή με την πράξη και όσους δραστηριοποιούνται στους διαφόρους κρίκους της αλυσίδας παραγωγή – μεταποίηση – διάθεση προϊόντων ζωικής προέλευσης. Ένα μεγάλο μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου έχει αφιερωθεί στα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά ή έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια. Παράλληλα, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να γίνουν γνωστές στους Έλληνες κτηνοτρόφους νέες μέθοδοι και τεχνικές παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αποδεκτές και η εφαρμογή τους στέφτηκε από επιτυχία με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων πολλά από τα οποία κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σκοπός και στόχοι του Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκπονεί, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), Εκπαιδευτικό και παράλληλα Ερευνητικό έργο. Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας ασχολείται με τα παρακάτω:

  • μελέτη των μεθόδων εκτροφής των παραγωγικών ζώων (Μεγάλα και μικρά μηρυκαστικά, χοίροι και πτηνά) καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μεθόδων εκτροφής και υγείας και ευζωίας των ζώων αυτών,
  • το σχεδιασμό και την εφαρμογή μεθόδων προληπτικής υγιεινής στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των εκτρεφόμενων ζώων και την πλήρη εκδήλωση του γενετικού τους δυναμικού για την αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης καθώς και βελτιστοποίηση της ποιότητάς τους,
  • τη μελέτη και αξιολόγηση της συμπεριφοράς των εκτρεφόμενων ζώων με στόχο την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών στους χώρους εκτροφής (ζωοστάσια) που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις για υψηλό επίπεδο υγείας και ευζωίας και
  • τη μελέτη του γενετικού υπόβαθρου των χαρακτηριστικών που σχετίζονταιμε την υγεία, την ευζωία και την παραγωγικότητα των εκτρεφόμενων ζώων.

Η εκπαίδευση την οποία παρέχει στους φοιτητές, μελλοντικούς κτηνιάτρους, ορισμένοι από τους οποίους θα στελεχώσουν αργότερα δημόσιες υπηρεσίες ή θα δραστηριοποιηθούν ως ιδιώτες κτηνίατροι στον ευρύτερο χώρο της Κτηνοτροφίας, είναι στενά δεμένη με την εκτροφή των παραγωγικών ζώων (βοοειδή, πρόβατα, γίδια, χοίροι, όρνιθες, κουνέλια, ιπποειδή κ.τ.λ.). Δυστυχώς οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, έχουν μειώσει το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της χώρας που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην Κτηνοτροφία. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι οι φοιτητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να προέρχονται από αστικές οικογένειες και να μην έχουν, πριν από την εισαγωγή και εγγραφή τους στη Κτηνιατρική Σχολή, καμία επαφή με τα παραγωγικά ζώα. Η άσκηση της Κτηνιατρικής όμως, στο χώρο της Κτηνοτροφίας προϋποθέτει βαθιά γνώση του φυσιολογικού ζώου, της συμπεριφοράς του, των συνηθειών του και, κυρίως, των μεθόδων εκτροφής του. Ο ασχολούμενος με τα παραγωγικά ζώα κτηνίατρος είναι ελάχιστα μόνο θεραπευτής. Κύριο έργο του είναι η πρόληψη της εκδήλωσης νοσημάτων μέσα από την εφαρμογή των ορθών μεθόδων εκτροφής των παραγωγικών ζώων. Τη γνώση των ορθών μεθόδων εκτροφής μπορεί να την αποκτήσει ο φοιτητής κτηνιατρικής, πρακτικά, μόνο με την άσκησή του σε χώρο εκτροφής παραγωγικών ζώων. Από τη βασική αυτή εκπαιδευτική απαίτηση στις Κτηνιατρικές Σχολές, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιερώθηκε ένα διευρυμένο γνωστικό πεδίο στα πλαίσια της Ζωοτεχνίας που κατανέμεται σε όλο το φάσμα της προπτυχιακής εκπαίδευσης των κτηνιάτρων. Κυριαρχούσα άποψη στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας είναι ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει να προγραμματίζεται σε ρεαλιστικά πλαίσια, συμβατά με τις υπάρχουσες δυνατότητες, τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας και του πεδίου δυνατής εφαρμογής των αποτελεσμάτων της.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (σε εξέλιξη)

  • SMARTER H2020: breeding small ruminants to make raising livestock more sustainable (http://www.toulouse.inra.fr/en/All-the-news/SMARTER), 2018-2022.
  • iSAGE: Innovation for sustainable Sheep and Goat production in Europe (Horizon2020), Coordinator of the iSAGE consortium www.isage.eu), 2016-2020.
  • SOLID: “Sustainable Organic and Low input Dairying” (www.solidairy.eu, FP7-KBBE-2010-4; 2011-2015), Currently continued through matching funds from the Greek General Secretariat for Research.
  • BIO-INNOVATE: Fauna Assessment and management to safeguard Biodiversity in cross - border mountainous areas of Bulgaria and Greece: Innovative approaches to estimate monitor and protect biodiversity in local ecosystems, Interreg Project between Greece and Bulgaria, 2018-2020.
  • PAPESHE: Protection of Autochthonous populations of PElagonia SHEep breed in the cross-border area, Interreg Project between Greece and the former Yugoslav Republic of Macedonia, 2018-2020.
  • LivAGE: Ammonia and Greenhouse emission from Animal Production Housing (COST ACTION CA16106) http://cost-livage.eu/, 2016-2021.
  • RawCheece: “Production of high-quality cheese from raw cow milk”, Operational Programme Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation 2014-2020 (EPAnEK), Co-financed by Greece and the European Union – European Regional Development Fund. (2018-2021),
  • BIOCIRCULAR: “Bioproduction System for Circular Precision Farming”, Operational Programme Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation 2014-2020 (EPAnEK), Co-financed by Greece and the European Union – European Regional Development Fund. (2018-2021)
  • GREQUM: “Innovative technologies to increase the competitiveness of Greek meat: Greek Quality Meat”. Operational Programme Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation 2014-2020 (EPAnEK), Co-financed by Greece and the European Union - European Regional Development Fund. (2018-2021)
  • FITSOW: “Longevity and welfare of sows: Genetic factors, nutritional management of growing gilts and control of urinary tract infections” Operational Programme Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation 2014-2020 (EPAnEK), Co-financed by Greece and the European Union – European Regional Development Fund. (2018-2021)
  • Legumes4protein: Legumes, Operational Programme Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation 2014-2020 (EPAnEK), Co-financed by Greece and the European Union - European Regional Development Fund. (2018-2021)

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (έχουν ολοκληρωθεί)

  • SOLID – Sustainable Organic and Low input Dairying FP7-KBBE-2010-4, 2011-2015 (leader of the Greek research team)
  • GOSHOMIC: “Application of “omic” technologies for the genetic characterisation of indigenous Greek dairy breeds of goats and sheep, for the improvement of their production and for the identification of potential bioactivity of their milk”. National Action: «COOPERATION» Large Scale Cooperative Projects 2011-2015. (Project leader of AUTH team), General Secretariat for Research and Technology, http://www.gsrt.gr
  • GREENPORK: Studies on the sustainable pork production with functional properties by utilizing local natural resources and reducing environmental pollution. Bilateral R&D Cooperation between Greece and China 2012-2014 (member of the research team), General Secretariat for Research and Technology, http://www.gsrt.gr
  • FAIM: Farm Animal Imaging. Cost Action, http://www.cost.eu/COST_Actions/fa/FA1102, 2011-2015.
  • GOAT-TSE-FREE «Towards breeding of goats for genetically determined TSEs resistance» EMIDA20, ERANET Action http://www.goatbse.eu/site/, 2012-2015. Gene2Farm: Next generation European system for cattle improvement and management. https://cordis.europa.eu/project/rcn/101863_en.html, 2012-2015.
  • 3SR “Sustainable Solutions for Small Ruminants” (http://www.3srbreeding.eu). FP7 2010-2013
  • SAFO: Sustaining Animal Health and food Safety in organic Farming, EU funded Concerted Action (QLK5-CT-2002-02541). https://cordis.europa.eu/project/rcn/69956_en.html https://cordis.europa.eu/project/rcn/69956_en.html, 2003 –2006.
  • PARASOL: ''Νovel solutions for the sustainable control of nematodes in ruminants (PARASOL), 2006-2009. https://cordis.europa.eu/project/rcn/79850_en.html
  • HAPMAP: International Sheep Genomics Consortium project (HAPMAP) http://www.sheephapmap.org/
  • OVAX: “Identifying and changing the qualities and composition of meat from different European sheep types which meet regional consumer expectations’ (EU – funded, FAIR3-CT96-1768), (1998 – 2000) https://cordis.europa.eu/project/rcn/37428_en.html
  • CAMAR: The improvement of the quality and marketability of sheep meat produced in the less favoured areas (LFA) of the Community (EU- Funded, CAMAR 8001CT 91030008). (1992-1995).https://cordis.europa.eu/project/rcn/114_en.html