Πακέτο εργασίας 1

Ενότητα Εργασίας ΕΕ1: Αξιολόγηση και βελτίωση του γενετικού υλικού

Η ενότητα εργασίας επικεντρώνεται στη συλλογή, αξιολόγηση και γενετική βελτίωση ψυχανθών με επίκεντρο τα καρποδοτικά για χρήση ως πρωτεϊνούχα είδη με ενισχυμένη απόδοση και ποιότητα ως ζωοτροφές. Τα ψυχανθή αποτελούν τη δεύτερη γεωργικά σημαντική καλλιέργεια  μετά τα δημητριακά με βάση την παγκόσμια καλλιεργούμενη έκταση και τη συνολική παραγωγή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα όσπρια αποτελούν πρωταρχικές πηγές διατροφικής πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών υψηλής αξίας, που είναι απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων.  Η αξιολόγηση κτηνοτροφικών ψυχανθών εστιάζεται σε είδη όπως το κουκί, το μπιζέλι, ο βίκος και το λούπινο. Τα είδη επιλέχτηκαν ως κύριες πηγές παραγωγής ζωοτροφών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Στο πλαίσιο της ενότητας θα αξιολογηθούν συλλογές γενετικού υλικού των προαναφερμένων, που διατηρούνται στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη χρήση μοριακών εργαλείων και μεθόδων μαζί με τεχνολογία -ομικών. Στόχος είναι η διερεύνηση της γενετικής παραλλακτικότητας και η ανίχνευση αγρονομικών σημαντικά χαρακτήρων για χρήση στη βελτίωση των ποικιλιών. 

Στο πλαίσιο της ενότητας εργασία θα γίνει και συλλογή πληθυσμών λούπινου από τον ελλαδικό χώρο, καθώς το είδος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλότητα και ενδιαφέρον ως ανερχόμενο κτηνοτροφικό είδος με ιδιαίτερα ποιοτικά διατροφικά χαρακτηριστικά.  Οι πληθυσμοί λούπινου θα αξιολογηθούν ως προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά καθώς και με τη χρήση μοριακών δεικτών και μεθόδων για σημαντικά αγρονομικά χαρακτηριστικά. Όλα τα προαναφερόμενα κτηνοτροφικά είδη θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με αντίστοιχες εμπορικές ποικιλίες για σημαντικά αγρονομικά χαρακτηριστικά.  Στόχος της αξιολόγησης είναι η συλλογή πολύτιμων στοιχείων αναφορικά με χαμηλές συγκεντρώσεις αντι-διατροφικών παραγόντων και καλύτερη προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής για περαιτέρω χρήση στη γενετική βελτίωση των ποικιλιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο λούπινο.

Οι στόχοι της ΕΕ εστιάζονται στους εξής:

  • Συλλογή, αξιολόγηση και βελτίωση γενετικού υλικού λούπινου (Lupinus spp)
  • Γενετική Βελτίωση πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για απόδοση & ποιότητα
  • Χαρακτηρισμός γενετικού υλικού με χρήση μοριακών δεικτών ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την αντοχή σε βιοτικές καταπονήσεις
  • Μεταγραφομική και μεταβολομική ανάλυση γενετικού υλικού για τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά
  • Μελέτη επιγενετικών αλλαγών σε γονίδια που σχετίζονται με την ποιότητα του καρπού